Online konferencija o prvoj pametnoj poslovnoj zoni u RH – ILZ Kutina

Kutina posao|

Hrvatska gospodarska komora i Grad Kutina organiziraju konferenciju Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu, koja će se održati online, u ponedjeljak, 23. studenoga, u 11 sati.

Konferencija je predstavljanje gospodarskih potencijala Grada Kutine i novoosnovane Industrijsko-logističke zone u vlasništvu grada Kutine, predstavljanje pilot projekta jedinstvenog za Republiku Hrvatsku SMART&KIND – prva pametna poslovna zona u RH te potencijale suradnje u procesu digitalizacije gospodarstva između jedinica lokalne samouprave, predstavnika privatnog sektora poput HGK i institucija Republike Hrvatske.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici Grada Kutine, HGK, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnik EU parlamenta te predstavnici stranih gospodarskih udruženja. Praćenje konferencije za sve zainteresirane sudionike bit će omogućeno putem video poveznice.

“Zona je strateški projekt Grada Kutine jer njezinim osposobljavanjem i dovođenjem investitora uvelike će se unaprijediti gospodarstvo Grada te povećati zaposlenost i poboljšati uvjeti života u samom gradu. Sama Zona će biti i prva pametna zona u Hrvatskoj”, poručio je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Osim predstavljanja gospodarskog potencijala Kutne, neke od tema konferencije bit će i “Prezentacija prve pametne zone u RH – SMART&KIND” koju će održati predstavnik B-Smart Consultinga, o temi “Digitalizacija i održivi razvoj kao prioriteti EU” govorit će EU zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, a prezentaciju na temu “Važnost digitalizacije uprave u unaprjeđenju gospodarskog okruženja u RH” održat će Bernard Gršić, državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Ostale teme kao i prijava na konferenciju koje traju do 20. studenog do 14 sati, može se pronaći ovdje.

Konferencija će biti izuzetno korisna za sve sudionike kako bi se potaknula suradnja i komunikacija između svih subjekata gospodarstva u namjeri unapređenja gospodarske klime u Republici Hrvatskoj.

ILZ Kutina

Industrijsko-logistička zona osnovana je na iznimnoj geoprometnoj poziciji u Republici Hrvatskoj, u Kutini – gradu s dugom industrijskom tradicijom. Zona se nalazi uz državnu cestu D 45 odmah do autoceste A3 Zagreb – Lipovac, koja čini dio europskog cestovnog pravca E70. Zona se također nalazi uz jedan od najvažnijih željezničkih paneuropskih koridora X. Investitore i buduće gospodarske subjekte očekuje niz prednosti i preduvjeta za uspješno poslovanje.

Lokacija ILZ Kutina, nalazi se pored značajnih industrijskih kapaciteta poput Petrokemije, jedne od najvećih industrija u zemlji, a samim time razvijena je i prateća infrastruktura. U okruženju zone postoji postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, te sva potrebna infrastruktura. Zonu smo pokrenuli pored buduće kutinske obilaznice, čija je prva faza izgradnje već završena, a tu su još i teretni željeznički kolodvor i carinski terminal za cestovni transport. Kutina je zbog svoje prometne povezanosti pristupačna distribuciji roba i sirovina, a izravno je povezana autocestom s najjačom jadranskom lukom – Rijeka.

Industrijsko logistička zona Kutina:

– Površina: 74 ha (7 parcela)

– 100% vlasništvo Grada Kutine

– Predviđena za izgradnju logističkih terminala velikih površina, skladišno – manipulativnih objekata i industrijskih postrojenja (kapitalne javne i privatne investicije)

– Obuhvaćena PPUG, GUP i DPU

– Gospodarska namjena: Proizvodna (I), Poslovna (K)

– Formirane parcele za razvoj ciljanog gospodarstva – DPU 11 i DPU 12

Realizacija Industrijsko-logističke zone Kutina je strateški projekt Grada Kutine sukladno razvojnim dokumentima grada, te je prihvatljiv u sklopu Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Izvor: N1

Više →

Sva oprema za uzgoj ribe u Jadranu i u rijekama radi se u hrvatskom gradu daleko od mora

Kutina posao|

Hrvatska nam čini 80 posto prihoda koji je godišnje između 10 i 15 milijuna kuna, a posao je profitabilan.

Kutinu u Hrvatskoj uglavnom prepoznaju po Petrokemiji, no da se upravo u tom gradu razvio jedan od vodećih proizvođača opreme za uzgoj ribe u Jadranu i rijekama, ne zna vjerojatno ni većina Kutinčana.

U ovom gradu je izrađeno dosad i 50-ak nepotopivih plastičnih čamaca, za tunogojilišta i drugi kavezni uzgoj riba, kilometri pontona za kaveze i hrpa druge slične opreme…

A Montažer Smola je u posao ušao sasvim slučajno 1999. da bi do danas postao vodeći hrvatski proizvođač opreme za marikulturu, koji izvozi i u Norvešku, Škotsku, Alžir, Tunis… Gotovo sva nužna proizvodnja opreme za hrvatsku marikulturu proizvodi se u Moslavini.

‘Ne stignemo sve ni napraviti’

“Počeli smo s proizvodnjom plastičnih cijevi za kanalizaciju i vodovod, da bismo 1999. prilikom montaže na Jadranu došli u doticaj s uzgajalištima riba na otvorenom. Čovjek koji uzgaja ribe u kavezima nas je pitao možemo li to napraviti, mi smo se nećkali, bio je uporan, pokazao nam što treba i napravili smo.

Tako smo počeli, a danas radimo gotovo svu opremu za uzgoj ribe, kaveze, pontone, radne brodice, pomoćna sredstva. Radimo i sa svim hrvatskim uzgajivačima ribe. Cromaris će uskoro biti vodeći proizvođač ribe u EU, tu je i Postira Brač, Pelagos Ante Gotovine i drugi. Svi su oni krajem 90-ih bili u začetku, otada se s njima razvijamo i mi”, kazuje nam mladi 34-godišnji Josip Smola, vlasnik tvrtke.

Samozatajni poduzetnik prije tri godine se preselio u kutinsku poduzetničku zonu na oko 10.000 kvadrata površine. Kaže kako su sada mirni barem pet godina s investicijama, a posla imaju toliko da ne stignu sve napraviti.

“Hrvatska nam čini 80% prihoda koji je godišnje između 10 i 15 milijuna kuna”, dodaje Smola, koji zapošljava 15 ljudi i čiji proizvodi završavaju i u svim zemljama okruženja, Italiji, Turskoj, na Balatonu, u Africi… Iako je prije desetak godina marikultura činila manji dio proizvodnje, sad im donosi 70% prometa. Uzgoj riba u kavezima u Hrvatskoj je relativno nov, od kraja 80-ih godina s improviziranom opremom – bačve i slično. Krajem 90-ih se počinje razvijati, sva se oprema uvozila dok se u tržište nije uvukla Montažer Smola.

“Osluškivali smo proizvođače, radili da im bude što jednostavnije, a reklamirati se nikada nismo trebali. Posao je donosio posao, iskustvo kupaca je bilo najveće jamstvo kvalitete i od tada samo radimo i radimo”, dodaje mladi direktor.

Nema prepreka rastu

Iako to nije prevladavajući proizvod, zasigurno najviše pažnje privlače specijalizirani čamci, pomoćna plovila tunolovcima ili za obilazak uzgajališta. Kako Montažer Smola sve radi od plastike tako su plastični i čamci, što ima prednosti jer se ne trebaju puno održavati i ne hrđaju.

“Traju 100, 200 godina, koliko i sama plastika. A i njih smo počeli raditi slučajno. Iz Australije je sličan čamac donio uzgajivač s Ugljana i mi smo ga malo promatrali i isprojektirali svoj. Sličan je gumenjaku, ali koristimo plastične cijevi punjene stiroporom kako unutra ne bi ušla voda u slučaju havarije.

Lakši je čamac od vode pa je praktički nepotopiv, ima dobre manevarske sposobnosti, atestiran je i spreman za vanbrodske motore do 90 konjskih snaga”, pojašnjava Josip Smola. Čamci su u veličini od pet do devet metara, cijena je od 5000 eura za najmanji koji naprave za sedam dana. Takve efikasne majstore Smola stoga želi zadržati jer ih na tržištu rada, kaže, nema.

“Nemate gotove majstore kakve mi trebamo. Zato sami obučavamo ljude, do šest mjeseci i normalno da kad uložimo toliko u nekoga ne želimo ga pustiti da ode. Mislim i da su plaće u našoj tvrtki dobre, radnici ne odlaze”, kazuje poduzetnik koji ističe kako je posao profitabilan.

“Posla će biti, govori se stalno da su lokacije i koncesije za uzgoj riba popunjene no stalno se otvaraju nove, mislim da neće biti zapreka rastu. Meni je interes raditi uvijek u Hrvatskoj, jer je lakše organizirati posao na domaćem terenu”, napominje Smola čija tvrtka radi i pontone za plaže, priveze za brodove za riječna i morska pristaništa, itd.

S takvim poduzetnicima su zadovoljni i u Kutini, pomogli su mu prilikom preseljenja u poduzetničku zonu, oslobodili ih plaćanja komunalnog doprinosa i naknade u pet godina, a Montažer Smola koristi i gradske poticaje za nova zapošljavanje.

Članak prenosimo sa stranice poslovni.hr

Više →

KIND – Strateškim projektom Grada Kutine u gospodarsku obnovu grada

Kutina posao|

9. lipnja 2020. godine u prostorima Poduzetničkog inkubatora (PUNK-a) u Kutini održan je POST CORONA Gospodarski forum u Kutini o aktualnim temama u području gospodarstva. Uz gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića, osim predstavnika Grada Kutine sudjelovali su i i gospodarstvenici i poduzetnici s područja Kutine.

Iz Grada Kutine ističu kako suod samih početaka korona krize bili u dnevnoj komunikaciji s gospodarstvenicima te su na Forumu željeli potaknuti dijalog o gospodarskoj obnovi, odnosno situaciji u gradu za vrijeme korona krize i nakon, na koje sve načine Grad može pripomoći u oporavku gospodarstva te koji su sve potencijali i mogućnosti za daljnji rast gospodarstva.

Ivan Brkić, direktor Selk d.d. ističe je kako se trenutno i oni nalaze pred preprekama no nadaju se normalizaciji poslovanja čim prije. „U sličnim situacijama su i Almos i Selk kao i mnoge tvrtke u Hrvatskoj. Drago mi je što Grad ulaže u poslovne zone kako bi pokrenuo gospodarstvo te i dalje očekujem od Grada da učini sve što je u njegovoj moći jer na gospodarstvu počiva napredak čitavog društva“ rekao je g. Brkić.

Uz dijalog s poduzetnicima, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predstavio je strateški projekt Grada Kutine – KIND – Kutina Industrial Logistic Zone kojim se nastoji ostvariti gospodarska obnova grada i regije. KIND, odnosno Industrijsko-logistička zona nalazi se u neposrednoj blizini autoputa A3 Zagreb-Lipovac, te je putem državne ceste D45 povezana i s Mađarskom preko Virovitice. Na 74 Ha u obliku 7 parcela moguće je izraditi veća postrojenja proizvodne i poslovne gospodarske namjene. Spomenuta Zona je u cijelosti u vlasništvu Grada Kutine te je usklađena s GUP-om i PP-om. Uz stimulativno nisku cijenu zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade (100% od izračunatog odnosa) te od plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 100% u razdoblju do 5 godina u Zoni je osigurana komunalna i energetska infrastruktura te je spremna za nove projekte i investitore kojim bi se otvorio niz novih radnih mjesta, kako iz Kutine tako i okolice.

„Dovođenjem investitora u naš Grad pokrenula bi se gospodarska obnova, otvorila bi se radna mjesta te bismo kao Grad povećali naš proračun kojim bismo mogli realizirati  niz projekata koji su od vitalne važnosti za naš grad, projekti poput staračkog doma, dječjeg vrtića, jednosmjenski rad osnovnih  škola na području cijeloga grada te niz drugih projekata. Kao Grad stojimo na raspolaganju svim našim sredstvima budućim investitorima, kroz servisne, potporne i financijske mjere. Nadam se  kako ni korona kriza neće naštetiti našem gospodarstvu koje bilježi intenzivan rast u zadnje tri godine“ rekao je gradonačelnik Babić.

Gospodarskom forumu odazvali su se veći gospodarstvenici, odnosno poduzetnici i poduzetnice s područja Grada Kutine te su istaknuli kako im je od velike pomoći komunikacija s Gradom, odnosno potpora koju im nudi gradonačelnik, odnosno Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj te Razvojna agencija MRAV.

G. Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj naglasio je važnost pozitivne poslovne klime kojoj mogu doprinijeti svi građani i poduzetnici. „Kroz razne programe poticanja poduzetništva, zapošljavanja, samozapošljavanja, subvencioniranjem kredita na određenoj razini kao i potpore za poduzetnike koji su se susreli s poteškoćama radi korona krize Grad Kutina nastoji pomoći u svakom trenutku. Pozitivna poslovna klima nešto je što svakako pomaže u realizaciji poduzetničkih ideja te se nadam kako ćemo o novim investicijama u Gradu Kutini slušati što više u budućnosti“ zaključio je g. Krmelić.

Više →

Posjet ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Kutini

Kutina posao|

17. veljače tijekom posjeta Gradu Kutini, ministru gospodarstva Darku Horvatu, gradonačelnik Zlatko Babić predstavio je projekt izgradnje i opremanja Industrijsko-logističke zone.

Grad Kutina gospodarski je grad i živi s gospodarstvom, a s novom Industrijsko-logističkom zonom površine 75 hektara na južnom ulazu u grad u neposrednoj blizini auto-ceste u Kutini se otvaraju nove perspektive razvoja gospodarstva. Uz opremljenost komunalnom infrastrukturom, ovom prigodom smo htjeli upoznati ministra s našom Zonom te da ukoliko bude u kontaktu s potencijalnim investitorima, bude upućen u prednosti i kapacitete naše Industrijsko- logističke zone“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na sastanku s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Više →

Radni posjet ministra gospodarstva Darka Horvata Petrokemiji d.d. i tvrtki Ziegler

Kutina posao|

Ministar gospodarstva RH Darko Horvat došao je u radni posjet Petrokemiji d.d. i tvrtki Ziegler. U Petrokemiji je potom održan radni sastanak na kojem su uz ministra nazočili predsjednik Uprave Davor Žmegač, Mijo Šepak i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Tom prilikom, predsjednik Uprave Davor Žmegač prisutne je upoznao s aktualnim poslovanjem u Petrokemiji na kraju ove godine i o glavnim ciljevima poslovanja za 2020. godinu.

Ministar Darko Horvat potom je posjetio i tvrtku ZIEGLER gdje je bila održana primopredaja vatrogasnih vozila koje država RH putem robnih rezervi daje na korištenje DVD-ima diljem Hrvatske.

Gradonačelnik Kutine izrazio je zadovoljstvo poslovanjem koje ostvaruju obje tvrtke te je izvijestio ministra Horvata o narednim gospodarskim planovima na području Grada Kutine.

Više →

Potpisani ugovori za financiranje poduzetnika direktnim mjerama

Kutina posao|

U Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera razvoja gospodarstva na području Grada Kutine temeljem Programa dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2019. godini na području Grada Kutine i Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2018. godini na području Grada Kutine.

Ovo je drugi krug potpisivanja ovih poticajnih mjera za koje je dosad u prvom krugu već isplaćeno 183.450,00 kn za 18 poduzetnika i obrtnika s područja Kutine, dok će u drugom krugu isplate za poduzetnike biti osigurano 450.000,00 kn. Na natječaj se javilo 29 poduzetnika, a 26 ih je dobilo poticaj, no gradonačelnik najavljuje da će i preostalih dvoje kandidata za ove mjere dobiti poticaje, nakon rebalansa proračuna jer iznos prelazi planiranu svotu.

„Poticajne mjere za poduzetnike pokazale su se vrlo efikasnima, imamo interes za njih i sve je više mladih, što je na tragu našeg cilja da zadržimo mlade obitelji u Kutini. Grad je ukupno za cijelu godinu odobrio 45 zahtjeva za korištenjem mjere samozapošljavanja i zapošljavanja, što premašuje 450.000,00 kn koliko je planirano u proračunu, no nakon rebalansa će i ostala dva zahtjeva biti odobrena“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić te istaknuo da je ovo dio paketa direktnih mjera kojima Grad Kutina podupire poduzetnike, ali uz ostale mjere Grad Kutina ukupno u gospodarstvo godišnje ulaže oko 3,5 mln kn.  „Radimo na stvaranju dobrog poslovnog okruženja, širimo poduzetničke zone i stavljamo u funkciju industrijsko logističku zonu. Nastojimo poduzetnicima pomoći i u rješavanju administrativnih barijera, te savjetima kroz Razvojnu agenciju MRAV“, dodao je gradonačelnik Babić.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine, Marijan Balaško istaknuo je kako se ne radi o velikom novcu, ali kako svakom poduzetniku ova sredstva dobro dođu u daljnjem razvoju posla. “Nije lako biti poduzetnik, stoga će se voditi briga da svi koji su podnijeli zahtjev i dobiju sredstva“, ističe Balaško.

Pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine Hrvoje Krmelić rekao je nešto i o mjerama za poticanje turističke ponude koje su dio paketa direktnih mjera za koje je planirano 50.000,00 kn. Pristiglo je 6 zahtjeva, od kojih je 5 valjanih. Zasad će tri mjere biti isplaćene, dok će preostala dva zahtjeva dobiti potporu nakon rebalansa proračuna. „Za potrebe razvoja turizma u Kutini, treba stvarati i turističku infrastrukturu koja znači i smještajne kapacitete, te uključuje i seoski turizam“, rekao je Krmelić. Ponovio je ovom prilikom kako su subvencije za mlade do 29 godina 50% uvećane, te kako je ova mjera usmjerena i na smanjenje broja nezaposlenih koji dolaze sa Zavoda za zapošljavanje.

Među poduzetnicima se našla i Valerija Ciban koja je otvorila obrt za šivanje i prekrajanje odjeće. „Izuzetno sam zadovoljna ovom mjerom. Dugi niz godina mi je bila želja otvoriti nešto svoje, ali nisam imala hrabrosti. Sada su se stvorili uvjeti i ne vidim se u nekom drugom poslu, već upravo u ovom. Sredstva ću namjenski uložiti, moguće i u majstorski ispit“, rekla je Valerija Ciban.

Lucija Sluka, vlasnica obrta za uljepšavanje „STUDIO GLAM ON“ također je izrazila zadovoljstvo mjerom razvoja gospodarstva te zahvalila Gradu na poticajima za zapošljavanje.

Više →

Potpisan Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje novih zapošljavanja

Kutina posao|

9. listopada 2019. godine Grad Kutina je potpisao Sporazum o sufinanciranju novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2019. godini na području Grada Kutine.

Ante Knezović, ispred Odbora za gospodarstvo Grada Kutine, izjavio je kako je „interes grada da što više novih poduzetnika krene u realizaciju svojih poduzetničkih projekata i Grad Kutina nastoji im što više pomoći u tom naumu.“

Kako bi se izravno utjecalo na razvoj poduzetništva i obrta, odnosno povećao broj zaposlenih na području Grada Kutine u poduzetništvu i obrtu, te u dijelu društvenih i uslužnih djelatnosti/zanimanja, Grad Kutina dodjeljuje bespovratna sredstva za poticanje novog zapošljavanja i dodatnog usavršavanja/dodatnog obrazovanja za određena zanimanja, kao i kod poslodavaca koji imaju potrebu zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Kutine, rekao je kako „sredstva za sufinanciranje su osigurana u proračunu Grada Kutine u visini od 400 tisuća kuna. Za dodjelu sredstava raspisan je javni poziv za koji je krajnji rok prijave 31. listopada 2019. godine te pozivam sve koji imaju uvjete da se prijave za mjeru.“ Mjera sufinanciranja traje od 2012 godine te je samo u prethodnoj godini dodijeljeno bespovratnih sredstava za 35 poslodavaca i to za 45 novozaposlenih osoba: od toga za novo zapošljavanje bilo 20 a za samozapošljavanje čak 25 osoba.

Sredstva se dodjeljuju za 17 poduzetnika i obrtnika u ukupnom iznosu od 172.200 kn za 8 novozaposlenih, 10 samozaposlenih i 1 dodatno obrazovanje. Marijana Rupčić, vlasnica obrta Pinky zahvalila je Gradu na poticajima za zapošljavanje te je zahvalila Gradu na pomoći. Dalibor Baković, vlasnik EMB-Baković, zadovoljan je poduzetničkom klimom u Gradu. „Trenutno sam samozaposlen, posla ima u Gradu, odlična je radna klima. Ponude  pristižu a na godinu se nadam zaposliti barem jednu do dvije osobe. Treba zaista ostati i raditi u Kutini a ovi poticaji pomažu čovjeku za brži i kvalitetniji rad“ rekao je.

„Grad Kutina godišnje za pomoć gospodarstvu Grada kroz razne potpore izdvoji 5 milijuna kuna iz vlastitog proračuna i nastoji biti na raspolaganju svojim poduzetnicima. Grad Kutina stoji na raspolaganju svima koji žele krenuti u poduzetničke vode. Kao Grad najviše smo orijentirani na razvoj poduzetničkih zona gdje pokušavamo dovesti čim više investitora. Ovim putem vas pozivam ako želite proširiti svoje djelovanje, to možete u sklopu poduzetničkih zona uz ogromne pogodnosti koji vam mogu pomoći u vašim prvim poduzetničkim koracima. Čestitam svima vama koji ste se ohrabrili i krenuli u poduzetničke vode i želim vam puno uspjeha u radu“, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Više →

Svečana primopredaja poslovnih prostora poduzetnicima zakupnicima u PUNK-u

Kutina posao|

Grad Kutina je početkom svibnja tekuće godine na službenoj web stranici objavio natječaj za zakup poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru Kutina za male i srednje poduzetnike na koji se prijavilo njih 29 koji su zadovoljili uvjete natječaja.

Tom prigodom u prostoru Poduzetničkog inkubatora Kutina održana je svečana primopredaja poslovnih prostora poduzetnicima zakupnicima u čijem će prostoru uz RA Mrav svoje poduzetništvo, razvijati 29 malih i srednjih poduzetnika s područja Grada Kutine.

U uređenje i opremanje inkubatora, iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo je 6,5 milijuna kuna, a sa 1,8 milijuna kuna sudjelovao je Grad Kutina kao nositelj projekta.

Realizacijom projekta Poduzetnički inkubator Kutina rekonstruirao se i opremio postojeći prostor nekadašnjeg „Komiteta“ te prilagodilo potrebama malih i srednjih poduzetnika s područja Grada Kutine. Osim usluga koje nudi poduzetnički inkubator, a neke od njih su: najam različitih poslovnih prostora, najam dvorane za sastanke, najam uredske opreme itd., osigurao se i prostor za poslovni subjekt koji će nuditi usluge poslovnog akceleratora (poslovno savjetovanje, savjetovanje o izvorima financiranja, istraživanje tržišta i sl.).

Cilj ovog Projekta je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture na području Grada Kutine te doprinos realizaciji nacionalnih, regionalnih i lokalnih strateških opredjeljenja u pogledu razvoja malog i srednjeg poduzetništva na financijski održiv način.

 „Izuzetno smo zadovoljni što smo danas okončali ovu fazu gdje smo implementirali naš projekt Poduzetničkog inkubatora te potpisali ugovor s 29 korisnika i jedan ugovor s RA Mrav, upraviteljem aktivnosti PUNK- a. U ovih 29 korisnika nalazi se 15 naših malih poduzetnika čija je djelatnost mlađa od 3 godine. Veseli nas što smo dali priliku takvim mladim ljudima za uspješan početak njihovog poduzetništva“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te dodao kako Grad Kutina ide u pozitivnom smjeru razvoja poduzetništva. Gradonačelnik je podsjetio na problematiku imovinsko pravnih odnosa zgrade PUNK-a koja je nedavno riješena na način da je Ministarstvo državne imovine darivalo 50% svog vlasništva zgrade Gradu Kutini što je rezultiralo nastavkom aktivnosti na Poduzetničkom inkubatoru. „Naša zamisao je da se uredi gornji kat zgrade koji bi se također stavio u funkciju PUNK-a, a u sklopu kojeg bi jedan prostor bio namijenjen za Centar izvrsnosti. Našim mladim poduzetnicima bi tako omogućili poslovno razvijanje, a ujedno bismo im ukazali i na sve naše mogućnosti Poduzetničkih zona kao i Industrijsko logističke zone u koje bi se nakon što uspješno razviju svoje poduzetništvo s vremenom i preselili te tako kroz niz naših mjera za poduzetnike i uz svoje poduzetne aktivnosti potaknuli zapošljavanje na području Grada Kutine“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav je poručio mladim poduzetnicima da im je RA Mrav kao upravitelj aktivnosti PUNK-a na usluzi za savjete te ih upoznao s uslugama Poduzetničkog inkubatora čiji najam poslovnog prostora opremljenog s IT opremom te uredskim namještajem obuhvaća i najam dvorane za sastanke, korištenje usluga umnožavanja, ispisa i skeniranja dokumenata, najam coworking prostora, najam maketarnice, korištenje skype sobe, korištenje usluga akceleratora, korištenje zalogajnice.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić istaknuo je da Grad Kutina ulaže dostatna sredstva u poduzetničku strukturu na području Grada Kutine krenuvši od Poslovnih zona prvenstveno Industrijsko logističke zone koja se u skorije vrijeme namjerava staviti u svoju funkciju. „Uz sve ove aktivnosti koje Grad Kutina radi u smislu razvoja i poticanja poduzetništva na području Grada Kutine tu su i ostale mjere kojima se želi pomoći našim poduzetnicima kroz davanje potpora za zapošljavanje i za davanje opreme malim i srednjim poduzetnicima. Tako da naši poduzetnici koji rade i mimo ovog inkubatora imaju mogućnost razvijati se i širiti svoje poslovanje na području Grada Kutine“, istaknuo je pročelnik Hrvoje Krmelić. Što se tiče daljnjih aktivnosti koje Grad Kutina provodi kroz financiranje EU fondova u tijeku priprema i provedba projekata vrijednih gotovo 220 milijuna kuna. „Jedan od projekata koji se najviše povlači u sljedećem razdoblju je pitanje izgradnje infrastrukturne mreže na području Grada Kutine, a riječ je o projektu Aglomeracija Moslavina u vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna“, rekao je pročelnik Krmelić te zaključio da Grad Kutina uspješno provodi projekte što je pokazatelj da u samoj realizaciji projekata gotovo da nema penalizacije za izvršenje projekata koji su napravljeni i financirani od strane EU fondova.

Realizacija ovog projekta traje 3 godine nakon čega će Poduzetnički inkubator Kutina biti slobodan i na raspolaganju svim budućim korisnicima koji će htjeti razvijati svoje posebne ideje kako bi ujedno mogli razvijati poduzetništvo na području Grada Kutine.

Današnjom svečanom primopredajom poslovnih prostora mladim start up-ovima Poduzetničkim inkubatorom u Kutini osiguran je kvalitetan i opremljen prostor za buduće djelovanje i razvoj, a nekadašnji “Komitet” postao je simbol novog načina tržišnog poslovanja i modernih mladih poduzetnika.

Više →