Veliki potencijal za poduzetništvo u srcu Moslavine

Nekategorizirano|

S oko 850 poduzetnika i 7200 zaposlenih te kao grad srednje veličine ima četiri poslovne i jednu industrijsko-logističku zonu, koja je ujedno strateški projekt Grada Kutine. Uza sufinanciranje poticanja novih ideja, kao i razvoj postojećih, Kutina posljednjih godina bilježi snažan rast broja novih poslovnih subjekata, kako u IT sektoru, tako i u uslužnom te mnogim drugima

U promjenjivom okružju u okviru kojega ‘veći’ gospodarstvenici često zasjenjuju ‘manje’, ponekad upravo oni ‘manji’ uzvrate udarac nastojeći svoj potencijal iskoristiti kao prednost za brojne ulagače odnosno investitore. Upravo se to može reći za Kutinu, grad koji je industrijsko, poduzetničko i administrativno središte mikroregije Moslavina. S oko 850 poduzetnika i 7200 zaposlenih te kao grad srednje veličine ima četiri poslovne i jednu industrijsko-logističku zonu, koja je ujedno strateški projekt Grada Kutine.

Veliki i mali

Na više od sto hektara dostupnog zemljišta u gradu, a uza sufinanciranje poticanja novih ideja, kao i razvoj postojećih, Kutina posljednjih godina bilježi snažan porast novih poslovnih subjekata, kako u IT sektoru, tako i u uslužnom te mnogim drugima.

Uz ime Kutina često se spominje kemijska tvrtka Petrokemija, poznatija kao tvornica gnojiva. Utjecaj Petrokemije na grad ne može se poreći, kao i trgovačkog društva Lonia, tvrtke Selk, koja je od 1992. godine do danas jedna od najmodernijih backend-proizvodnji na tržištu elektrokeramičkih komponenti, te tvrtke Almos kao privatne greenfield-investicije i drugih većih poslovnih subjekata. Veliki gospodarski subjekti zapošljavaju velik dio stanovništva Kutine i okolice, stoga se može reći da na taj način njihova mogućnost transformacije u novom okružju zasigurno utječe na gospodarstvo u bližoj okolici.

Protekle, 2021. godine, 76 osoba koristilo se potporama za novozapošljavanje i samozapošljavanje, a više od 1,5 milijuna kuna izravno je dodijeljeno poduzetnicima i obrtnicima putem potpora Grada Kutine

U tom kontekstu nikako se ne smije izostaviti malo, srednje i mikropoduzetništvo koje, za razliku od velikih poslovnih subjekata u gradu, čini okosnicu razvoja u promjenjivim okolnostima. Sve veći broj poduzetnika odlučuje se za pokretanje vlastitih poslovnih aktivnosti kako bi izašli iz svoje zone komfora te, uz pomoć Grada, osigurali bolji plasman na tržištu. Ne tako davne, 2021. godine, 76 osoba koristilo se potporama za novozapošljavanje i samozapošljavanje, a više od 1,5 milijuna kuna izravno je dodijeljeno poduzetnicima i obrtnicima putem potpora Grada Kutine. Kada se uzme omjer izvornog proračuna i sredstava koja se izdvajaju za gospodarstvo, oko četiri milijuna kuna odnosno pet posto kutinskog proračuna namijenjeno je upravo poduzetništvu.

Uspjeh uz potporu

Jedan od istaknutih primjera dobre suradnje lokalnih poljoprivrednika i kutinske Razvojne agencije MRAV jest OPG ValVida iz mjesta Zbjegovača nedaleko Kutine. ValVida u punom smislu nosi epitet ‘obiteljski OPG’. Osim majke poduzetnice Valentine Vidović, koja je osvojila niz priznanja za svoj rad i ekološke proizvode poput onih od paprene metvice i buče, u rad OPG-a uključena su i djeca, a čak dvoje obrazuju se da bi mogli nastaviti raditi u OPG-u te na taj način unaprijediti poslovanje. Valentina Vidović je putem Natječaja za tip operacije 6.1.1. ‘Potpora mladim poljoprivrednicima’, prijavljenog 2018. godine, ostvarila sredstva za poljoprivrednu mehanizaciju i povećanje osnovnog stada koza.

Ta je suradnja dala vjetar u leđa njezinom OPG-u, a mlada je poljoprivrednica 2019. godine u sklopu projekta ‘Ženska perspektiva’ osvojila nagradu za najbolju poduzetničku priču. Razvojna agencija MRAV, osim što je potpora poduzetnicima i ustanovama, u isto vrijeme surađuje s brojim poljoprivrednicima u realizaciji EU projekata, a jednako tako pomaže zainteresiranim sugrađanima prilikom modernizacije i unaprjeđenja njihova poslovanja.

Posao i prilika za užitak

U Kutini je otvoren i obrt za proizvodnju zrakoplova MD Propeler, vlasnika Damira Markalausa, koji je ostvario je pravo na potporu Grada za kupnju CNC stroja za izradu zrakoplovnih propelera te drvenih didaktičkih igračaka i suvenira. Markalaus izrađuje propelere za sportsko-rekreativne zrakoplove, motorne zmajeve i paraglajderske motore, što zahtijeva veliko znanje u radu na CNC stroju. Nakon što je prošao obuku i usvojio potrebno znanje, otvorio je obrt koji dobro posluje. Ljubav prema propelerima očituje se i u preletima po Moslavini te na taj način u svojem poslovanju vidi dobru priliku za uživanje za sve entuzijaste, zaljubljenike u zrakoplove, kao i ljubitelje prirode i Moslavine, čija se ljepota, prema njegovom mišljenju, najbolje vidi upravo iz zrakoplova.

Jedan od glavnih preduvjeta ostanka postojećih i dolaska novih tvrtki i investicija je odgovarajuća visokokvalificirana i ostala radna snaga na području grada. Ostanak i dolazak nove radne snage ovise o uvjetima koje nudi tvrtka, ali i društvenim standardu mjesta zaposlenja.

Oko četiri milijuna kuna odnosno pet posto kutinskog proračuna namijenjeno je upravo poduzetništvu

U školskoj 2021./2022. godini uveden je novi smjer u Tehničkoj školi Kutina – farmaceutski tehničar – koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja prema osnovi istraživanja tržišta i manjka postojećega kadra. Osim bogatih programa kutinskih škola, gradnjom novoga dječjeg vrtića i ‘pametnog’ igrališta do jeseni 2022. godine stvorit će se uvjeti povoljni za ostanak i dolazak nove radne snage u Kutinu, ponajprije za mlade obitelji kojima je vrtić prijeko potreban.

Poslovna infrastruktura

Dok Grad Kutina potiče male i mikro poduzetnike, s druge strane u industrijsko-logističkoj zoni čak 74 hektara površine čeka nove poduzetnike. Uz dobar prometni položaj i daljnji razvitak prometne infrastrukture želi se utjecati na poduzetnike te sve aktivnosti gledati sa strateške razine, tj. dugoročno.

Da bi osigurao daljnji dolazak investitora, Grad Kutina pokrenuo je projekt spajanja Industrijsko-logističke zone Kutina na željezničku infrastrukturu odnosno na Paneuropski koridor X. Izrađeno je idejno rješenje te je u tijeku ishođenje posebnih uvjeta. Gradnja priključka na željezničku infrastrukturu planirana je 2026. godine, a sve kako bi se omogućio jednostavniji protok robe i dobara od potencijalne tvornice do krajnjih kupaca.

U poslovnim zonama Kutine bilježi se doseljavanje poslovnih subjekta koji su donedavno bili u centru grada. Automehaničarske radionice, PVC stolarija, izrada idejnih rješenja za željeznički promet te brojni mali poduzetnici polako, ali sigurno, mijenjaju gospodarsku sliku grada. Simbioza ‘velikih’ i ‘malih’ gospodarskih subjekata, ali i Grada Kutine u sinergiji s gradskim ustanovama od velike je važnosti za svakoga tko razmišlja o pokretanju poslovanja. Unatoč promjenjivoj sadašnjici, optimizam budi povećan interes za mjere Grada Kutine koje će se dijeliti putem natječaja idućih mjeseci.

Iz Grada Kutine poručuju da stoje na raspolaganju svim zainteresiranima te unatoč svim promjenama i izazovima prioritet Grada je snažno gospodarstvo koje svima nudi jednake mogućnosti. 

Originalni članak je objavljen na web stranici Lider Media koji zadržava sva autorska prava
https://lidermedia.hr/ukratko/veliki-potencijal-za-poduzetnistvo-u-srcu-moslavine-142493

Više →

Najpametnija prometnica u HR u Kutini i partnerstvo s kineskim divom Huawei-om i domaćim OIV-om

Kutina posao|

U Poduzetničkom inkubatoru Kutina potpisana su dva značajna ugovora za razvoj pametne poslovne zone, odnosno prve pametne poslovne zone u RH Industrijsko-logističke zone u Kutini.

Grad Kutina je koncem 2020. godine pokrenuo pilot projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture pod nazivom „SMART&KIND“- Prva pametna poslovna zona Kutina koja je detaljno predstavljena u sklopu konferencije u suradnji sa HGK.  Prva pametna poslovna zona Kutina jedinstven je projekt u RH putem kojeg će se pružiti poduzetnicima koji posluju i žele poslovati u Kutini digitalno okruženje i sve benefite modernih tehnologija kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

„Danas smo potpisali ugovor o nabavci najveće stavke ovog projekta, pametnog sustava za brojanje i analizu vozila (IPS) koje prometuju u PZK1,PZK2 i PZK3 sa tvrtkom Odašiljači i veze u vrijednosti 120.000 kuna. IPS je najsofisticiraniji software koji se koristi u prometu, broji i kategorizira vozila koja prolaze u oba smjera na određenoj prometnici. Uz to, potpisali smo ugovor o partnerstvu i razumijevanju sa tvrtkom Huawei koja je sustav proizvela te izrazila interes za budućom suradnjom na ovom projektu. Izuzetno nam je drago kako je naš projekt privukao pozornost tako velikih tvrtki poput OiV-a i Huawei-a“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

„Idući korak je u što skorijem roku zamijeniti semafor na aleji Vukovar s novim moderniji semaforom koji će omogućiti sustavu upravljanje ovisno o broju automobila koji se trenutno nalaze u koloni. Ukupna vrijednost pilot projekta je 300.000,00 kn plus pdv“, istaknuli su iz Grada Kutine.

„Drago mi je što je Grad Kutina prepoznao OIV-a kao partnera u razvoju pametnih usluga Grada Kutine i započinjemo suradnju u ovom projektu. Nadam se kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti“ rekao je Mate Botica, direktor OIV-a.

„Digitalizacija života uvelike je prisutna te osim što nam olakšava život pametna tehnologija, ona nam pomaže u poslovanju, ali i komunikaciji. Grad Kutina  danas je potpisao sporazum o suradnji te se nadamo i ubuduće surađivati kako bismo tehnološka rješenja približili i samom Gradu Kutini. Slični sustavi pametnih gradova već su implementirani i u samoj Kini i europskim metropolama što je uvelike olakšalo poslovanje i život građana„ rekao je Zhang Qiming, direktor Huaweia Hrvatska.

Potpisom ovog ugovora završava se inicijalna pilot faza ovog projekta te počinju pripreme projekta za prijavu na nadolazeće EU natječaje.

U sklopu pilot projekta nabavljeni su (uz jedan postojeći) dodatna 2 info kioska koji će biti postavljeni na lokacije u centru Kutine. Putem njih omogućit će se poduzetnicima BESPLATNO OGLAŠAVANJE. Poduzetnici će moći poslati gradu svoje promo materijale u obliku digitalnih plakata i video reklama koje će grad objavljivati na kioscima. Nakon provedene nabave kao najjeftinija i najbolja ponuda odabrana je ponuda tvrtke SOLBI d.o.o iz Kutine u vrijednosti 90.000 kn.

Tvrtka EM2 iz Kutine napravila je interaktivnu web kartu za investitore koja se može pronaći na web stranicama zone KIND.hr . Karta sadrži sve relevantne informacije za poduzetnike koji su zainteresirani za pokretanje poslovanja u Gradu Kutini poput pregleda dostupnih čestica, karakteristika pojedinih čestica poput udaljenosti od autoceste, dostupnosti komunalnih priključaka, cijene, kvadrature itd.

U ovom projektu napravljen je velik korak i u općenitoj digitalizaciji samog grada. Kao jedan od elemenata Grad Kutina je nabavio centralni sustav za upravljanje „pametnom“ infrastrukturom. Spomenuti sustav omogućuje pregled i upravljanje svim pametnim uređajima koje grad posjeduje ili ima u planu nabavljati. CMS je temelj svakog „Smart City“ projekta te će  velike omogućiti  uštede u budućnosti. Kao najbolja ponuda ocijenjena je ponuda tvrtke Telemetris d.o.o. iz Varaždina u vrijednosti 60.000 kn. 

Izvor: Kutina.hr

Više →

Online konferencija o prvoj pametnoj poslovnoj zoni u RH – ILZ Kutina

Kutina posao|

Hrvatska gospodarska komora i Grad Kutina organiziraju konferenciju Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu, koja će se održati online, u ponedjeljak, 23. studenoga, u 11 sati.

Konferencija je predstavljanje gospodarskih potencijala Grada Kutine i novoosnovane Industrijsko-logističke zone u vlasništvu grada Kutine, predstavljanje pilot projekta jedinstvenog za Republiku Hrvatsku SMART&KIND – prva pametna poslovna zona u RH te potencijale suradnje u procesu digitalizacije gospodarstva između jedinica lokalne samouprave, predstavnika privatnog sektora poput HGK i institucija Republike Hrvatske.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici Grada Kutine, HGK, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnik EU parlamenta te predstavnici stranih gospodarskih udruženja. Praćenje konferencije za sve zainteresirane sudionike bit će omogućeno putem video poveznice.

“Zona je strateški projekt Grada Kutine jer njezinim osposobljavanjem i dovođenjem investitora uvelike će se unaprijediti gospodarstvo Grada te povećati zaposlenost i poboljšati uvjeti života u samom gradu. Sama Zona će biti i prva pametna zona u Hrvatskoj”, poručio je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Osim predstavljanja gospodarskog potencijala Kutne, neke od tema konferencije bit će i “Prezentacija prve pametne zone u RH – SMART&KIND” koju će održati predstavnik B-Smart Consultinga, o temi “Digitalizacija i održivi razvoj kao prioriteti EU” govorit će EU zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, a prezentaciju na temu “Važnost digitalizacije uprave u unaprjeđenju gospodarskog okruženja u RH” održat će Bernard Gršić, državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Ostale teme kao i prijava na konferenciju koje traju do 20. studenog do 14 sati, može se pronaći ovdje.

Konferencija će biti izuzetno korisna za sve sudionike kako bi se potaknula suradnja i komunikacija između svih subjekata gospodarstva u namjeri unapređenja gospodarske klime u Republici Hrvatskoj.

ILZ Kutina

Industrijsko-logistička zona osnovana je na iznimnoj geoprometnoj poziciji u Republici Hrvatskoj, u Kutini – gradu s dugom industrijskom tradicijom. Zona se nalazi uz državnu cestu D 45 odmah do autoceste A3 Zagreb – Lipovac, koja čini dio europskog cestovnog pravca E70. Zona se također nalazi uz jedan od najvažnijih željezničkih paneuropskih koridora X. Investitore i buduće gospodarske subjekte očekuje niz prednosti i preduvjeta za uspješno poslovanje.

Lokacija ILZ Kutina, nalazi se pored značajnih industrijskih kapaciteta poput Petrokemije, jedne od najvećih industrija u zemlji, a samim time razvijena je i prateća infrastruktura. U okruženju zone postoji postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, te sva potrebna infrastruktura. Zonu smo pokrenuli pored buduće kutinske obilaznice, čija je prva faza izgradnje već završena, a tu su još i teretni željeznički kolodvor i carinski terminal za cestovni transport. Kutina je zbog svoje prometne povezanosti pristupačna distribuciji roba i sirovina, a izravno je povezana autocestom s najjačom jadranskom lukom – Rijeka.

Industrijsko logistička zona Kutina:

– Površina: 74 ha (7 parcela)

– 100% vlasništvo Grada Kutine

– Predviđena za izgradnju logističkih terminala velikih površina, skladišno – manipulativnih objekata i industrijskih postrojenja (kapitalne javne i privatne investicije)

– Obuhvaćena PPUG, GUP i DPU

– Gospodarska namjena: Proizvodna (I), Poslovna (K)

– Formirane parcele za razvoj ciljanog gospodarstva – DPU 11 i DPU 12

Realizacija Industrijsko-logističke zone Kutina je strateški projekt Grada Kutine sukladno razvojnim dokumentima grada, te je prihvatljiv u sklopu Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Izvor: N1

Više →

Sva oprema za uzgoj ribe u Jadranu i u rijekama radi se u hrvatskom gradu daleko od mora

Kutina posao|

Hrvatska nam čini 80 posto prihoda koji je godišnje između 10 i 15 milijuna kuna, a posao je profitabilan.

Kutinu u Hrvatskoj uglavnom prepoznaju po Petrokemiji, no da se upravo u tom gradu razvio jedan od vodećih proizvođača opreme za uzgoj ribe u Jadranu i rijekama, ne zna vjerojatno ni većina Kutinčana.

U ovom gradu je izrađeno dosad i 50-ak nepotopivih plastičnih čamaca, za tunogojilišta i drugi kavezni uzgoj riba, kilometri pontona za kaveze i hrpa druge slične opreme…

A Montažer Smola je u posao ušao sasvim slučajno 1999. da bi do danas postao vodeći hrvatski proizvođač opreme za marikulturu, koji izvozi i u Norvešku, Škotsku, Alžir, Tunis… Gotovo sva nužna proizvodnja opreme za hrvatsku marikulturu proizvodi se u Moslavini.

‘Ne stignemo sve ni napraviti’

“Počeli smo s proizvodnjom plastičnih cijevi za kanalizaciju i vodovod, da bismo 1999. prilikom montaže na Jadranu došli u doticaj s uzgajalištima riba na otvorenom. Čovjek koji uzgaja ribe u kavezima nas je pitao možemo li to napraviti, mi smo se nećkali, bio je uporan, pokazao nam što treba i napravili smo.

Tako smo počeli, a danas radimo gotovo svu opremu za uzgoj ribe, kaveze, pontone, radne brodice, pomoćna sredstva. Radimo i sa svim hrvatskim uzgajivačima ribe. Cromaris će uskoro biti vodeći proizvođač ribe u EU, tu je i Postira Brač, Pelagos Ante Gotovine i drugi. Svi su oni krajem 90-ih bili u začetku, otada se s njima razvijamo i mi”, kazuje nam mladi 34-godišnji Josip Smola, vlasnik tvrtke.

Samozatajni poduzetnik prije tri godine se preselio u kutinsku poduzetničku zonu na oko 10.000 kvadrata površine. Kaže kako su sada mirni barem pet godina s investicijama, a posla imaju toliko da ne stignu sve napraviti.

“Hrvatska nam čini 80% prihoda koji je godišnje između 10 i 15 milijuna kuna”, dodaje Smola, koji zapošljava 15 ljudi i čiji proizvodi završavaju i u svim zemljama okruženja, Italiji, Turskoj, na Balatonu, u Africi… Iako je prije desetak godina marikultura činila manji dio proizvodnje, sad im donosi 70% prometa. Uzgoj riba u kavezima u Hrvatskoj je relativno nov, od kraja 80-ih godina s improviziranom opremom – bačve i slično. Krajem 90-ih se počinje razvijati, sva se oprema uvozila dok se u tržište nije uvukla Montažer Smola.

“Osluškivali smo proizvođače, radili da im bude što jednostavnije, a reklamirati se nikada nismo trebali. Posao je donosio posao, iskustvo kupaca je bilo najveće jamstvo kvalitete i od tada samo radimo i radimo”, dodaje mladi direktor.

Nema prepreka rastu

Iako to nije prevladavajući proizvod, zasigurno najviše pažnje privlače specijalizirani čamci, pomoćna plovila tunolovcima ili za obilazak uzgajališta. Kako Montažer Smola sve radi od plastike tako su plastični i čamci, što ima prednosti jer se ne trebaju puno održavati i ne hrđaju.

“Traju 100, 200 godina, koliko i sama plastika. A i njih smo počeli raditi slučajno. Iz Australije je sličan čamac donio uzgajivač s Ugljana i mi smo ga malo promatrali i isprojektirali svoj. Sličan je gumenjaku, ali koristimo plastične cijevi punjene stiroporom kako unutra ne bi ušla voda u slučaju havarije.

Lakši je čamac od vode pa je praktički nepotopiv, ima dobre manevarske sposobnosti, atestiran je i spreman za vanbrodske motore do 90 konjskih snaga”, pojašnjava Josip Smola. Čamci su u veličini od pet do devet metara, cijena je od 5000 eura za najmanji koji naprave za sedam dana. Takve efikasne majstore Smola stoga želi zadržati jer ih na tržištu rada, kaže, nema.

“Nemate gotove majstore kakve mi trebamo. Zato sami obučavamo ljude, do šest mjeseci i normalno da kad uložimo toliko u nekoga ne želimo ga pustiti da ode. Mislim i da su plaće u našoj tvrtki dobre, radnici ne odlaze”, kazuje poduzetnik koji ističe kako je posao profitabilan.

“Posla će biti, govori se stalno da su lokacije i koncesije za uzgoj riba popunjene no stalno se otvaraju nove, mislim da neće biti zapreka rastu. Meni je interes raditi uvijek u Hrvatskoj, jer je lakše organizirati posao na domaćem terenu”, napominje Smola čija tvrtka radi i pontone za plaže, priveze za brodove za riječna i morska pristaništa, itd.

S takvim poduzetnicima su zadovoljni i u Kutini, pomogli su mu prilikom preseljenja u poduzetničku zonu, oslobodili ih plaćanja komunalnog doprinosa i naknade u pet godina, a Montažer Smola koristi i gradske poticaje za nova zapošljavanje.

Članak prenosimo sa stranice poslovni.hr

Više →

KIND – Strateškim projektom Grada Kutine u gospodarsku obnovu grada

Kutina posao|

9. lipnja 2020. godine u prostorima Poduzetničkog inkubatora (PUNK-a) u Kutini održan je POST CORONA Gospodarski forum u Kutini o aktualnim temama u području gospodarstva. Uz gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića, osim predstavnika Grada Kutine sudjelovali su i i gospodarstvenici i poduzetnici s područja Kutine.

Iz Grada Kutine ističu kako suod samih početaka korona krize bili u dnevnoj komunikaciji s gospodarstvenicima te su na Forumu željeli potaknuti dijalog o gospodarskoj obnovi, odnosno situaciji u gradu za vrijeme korona krize i nakon, na koje sve načine Grad može pripomoći u oporavku gospodarstva te koji su sve potencijali i mogućnosti za daljnji rast gospodarstva.

Ivan Brkić, direktor Selk d.d. ističe je kako se trenutno i oni nalaze pred preprekama no nadaju se normalizaciji poslovanja čim prije. „U sličnim situacijama su i Almos i Selk kao i mnoge tvrtke u Hrvatskoj. Drago mi je što Grad ulaže u poslovne zone kako bi pokrenuo gospodarstvo te i dalje očekujem od Grada da učini sve što je u njegovoj moći jer na gospodarstvu počiva napredak čitavog društva“ rekao je g. Brkić.

Uz dijalog s poduzetnicima, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predstavio je strateški projekt Grada Kutine – KIND – Kutina Industrial Logistic Zone kojim se nastoji ostvariti gospodarska obnova grada i regije. KIND, odnosno Industrijsko-logistička zona nalazi se u neposrednoj blizini autoputa A3 Zagreb-Lipovac, te je putem državne ceste D45 povezana i s Mađarskom preko Virovitice. Na 74 Ha u obliku 7 parcela moguće je izraditi veća postrojenja proizvodne i poslovne gospodarske namjene. Spomenuta Zona je u cijelosti u vlasništvu Grada Kutine te je usklađena s GUP-om i PP-om. Uz stimulativno nisku cijenu zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade (100% od izračunatog odnosa) te od plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 100% u razdoblju do 5 godina u Zoni je osigurana komunalna i energetska infrastruktura te je spremna za nove projekte i investitore kojim bi se otvorio niz novih radnih mjesta, kako iz Kutine tako i okolice.

„Dovođenjem investitora u naš Grad pokrenula bi se gospodarska obnova, otvorila bi se radna mjesta te bismo kao Grad povećali naš proračun kojim bismo mogli realizirati  niz projekata koji su od vitalne važnosti za naš grad, projekti poput staračkog doma, dječjeg vrtića, jednosmjenski rad osnovnih  škola na području cijeloga grada te niz drugih projekata. Kao Grad stojimo na raspolaganju svim našim sredstvima budućim investitorima, kroz servisne, potporne i financijske mjere. Nadam se  kako ni korona kriza neće naštetiti našem gospodarstvu koje bilježi intenzivan rast u zadnje tri godine“ rekao je gradonačelnik Babić.

Gospodarskom forumu odazvali su se veći gospodarstvenici, odnosno poduzetnici i poduzetnice s područja Grada Kutine te su istaknuli kako im je od velike pomoći komunikacija s Gradom, odnosno potpora koju im nudi gradonačelnik, odnosno Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj te Razvojna agencija MRAV.

G. Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj naglasio je važnost pozitivne poslovne klime kojoj mogu doprinijeti svi građani i poduzetnici. „Kroz razne programe poticanja poduzetništva, zapošljavanja, samozapošljavanja, subvencioniranjem kredita na određenoj razini kao i potpore za poduzetnike koji su se susreli s poteškoćama radi korona krize Grad Kutina nastoji pomoći u svakom trenutku. Pozitivna poslovna klima nešto je što svakako pomaže u realizaciji poduzetničkih ideja te se nadam kako ćemo o novim investicijama u Gradu Kutini slušati što više u budućnosti“ zaključio je g. Krmelić.

Više →

Posjet ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Kutini

Kutina posao|

17. veljače tijekom posjeta Gradu Kutini, ministru gospodarstva Darku Horvatu, gradonačelnik Zlatko Babić predstavio je projekt izgradnje i opremanja Industrijsko-logističke zone.

Grad Kutina gospodarski je grad i živi s gospodarstvom, a s novom Industrijsko-logističkom zonom površine 75 hektara na južnom ulazu u grad u neposrednoj blizini auto-ceste u Kutini se otvaraju nove perspektive razvoja gospodarstva. Uz opremljenost komunalnom infrastrukturom, ovom prigodom smo htjeli upoznati ministra s našom Zonom te da ukoliko bude u kontaktu s potencijalnim investitorima, bude upućen u prednosti i kapacitete naše Industrijsko- logističke zone“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na sastanku s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Više →

Radni posjet ministra gospodarstva Darka Horvata Petrokemiji d.d. i tvrtki Ziegler

Kutina posao|

Ministar gospodarstva RH Darko Horvat došao je u radni posjet Petrokemiji d.d. i tvrtki Ziegler. U Petrokemiji je potom održan radni sastanak na kojem su uz ministra nazočili predsjednik Uprave Davor Žmegač, Mijo Šepak i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Tom prilikom, predsjednik Uprave Davor Žmegač prisutne je upoznao s aktualnim poslovanjem u Petrokemiji na kraju ove godine i o glavnim ciljevima poslovanja za 2020. godinu.

Ministar Darko Horvat potom je posjetio i tvrtku ZIEGLER gdje je bila održana primopredaja vatrogasnih vozila koje država RH putem robnih rezervi daje na korištenje DVD-ima diljem Hrvatske.

Gradonačelnik Kutine izrazio je zadovoljstvo poslovanjem koje ostvaruju obje tvrtke te je izvijestio ministra Horvata o narednim gospodarskim planovima na području Grada Kutine.

Više →

Potpisani ugovori za financiranje poduzetnika direktnim mjerama

Kutina posao|

U Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera razvoja gospodarstva na području Grada Kutine temeljem Programa dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2019. godini na području Grada Kutine i Programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2018. godini na području Grada Kutine.

Ovo je drugi krug potpisivanja ovih poticajnih mjera za koje je dosad u prvom krugu već isplaćeno 183.450,00 kn za 18 poduzetnika i obrtnika s područja Kutine, dok će u drugom krugu isplate za poduzetnike biti osigurano 450.000,00 kn. Na natječaj se javilo 29 poduzetnika, a 26 ih je dobilo poticaj, no gradonačelnik najavljuje da će i preostalih dvoje kandidata za ove mjere dobiti poticaje, nakon rebalansa proračuna jer iznos prelazi planiranu svotu.

„Poticajne mjere za poduzetnike pokazale su se vrlo efikasnima, imamo interes za njih i sve je više mladih, što je na tragu našeg cilja da zadržimo mlade obitelji u Kutini. Grad je ukupno za cijelu godinu odobrio 45 zahtjeva za korištenjem mjere samozapošljavanja i zapošljavanja, što premašuje 450.000,00 kn koliko je planirano u proračunu, no nakon rebalansa će i ostala dva zahtjeva biti odobrena“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić te istaknuo da je ovo dio paketa direktnih mjera kojima Grad Kutina podupire poduzetnike, ali uz ostale mjere Grad Kutina ukupno u gospodarstvo godišnje ulaže oko 3,5 mln kn.  „Radimo na stvaranju dobrog poslovnog okruženja, širimo poduzetničke zone i stavljamo u funkciju industrijsko logističku zonu. Nastojimo poduzetnicima pomoći i u rješavanju administrativnih barijera, te savjetima kroz Razvojnu agenciju MRAV“, dodao je gradonačelnik Babić.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine, Marijan Balaško istaknuo je kako se ne radi o velikom novcu, ali kako svakom poduzetniku ova sredstva dobro dođu u daljnjem razvoju posla. “Nije lako biti poduzetnik, stoga će se voditi briga da svi koji su podnijeli zahtjev i dobiju sredstva“, ističe Balaško.

Pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine Hrvoje Krmelić rekao je nešto i o mjerama za poticanje turističke ponude koje su dio paketa direktnih mjera za koje je planirano 50.000,00 kn. Pristiglo je 6 zahtjeva, od kojih je 5 valjanih. Zasad će tri mjere biti isplaćene, dok će preostala dva zahtjeva dobiti potporu nakon rebalansa proračuna. „Za potrebe razvoja turizma u Kutini, treba stvarati i turističku infrastrukturu koja znači i smještajne kapacitete, te uključuje i seoski turizam“, rekao je Krmelić. Ponovio je ovom prilikom kako su subvencije za mlade do 29 godina 50% uvećane, te kako je ova mjera usmjerena i na smanjenje broja nezaposlenih koji dolaze sa Zavoda za zapošljavanje.

Među poduzetnicima se našla i Valerija Ciban koja je otvorila obrt za šivanje i prekrajanje odjeće. „Izuzetno sam zadovoljna ovom mjerom. Dugi niz godina mi je bila želja otvoriti nešto svoje, ali nisam imala hrabrosti. Sada su se stvorili uvjeti i ne vidim se u nekom drugom poslu, već upravo u ovom. Sredstva ću namjenski uložiti, moguće i u majstorski ispit“, rekla je Valerija Ciban.

Lucija Sluka, vlasnica obrta za uljepšavanje „STUDIO GLAM ON“ također je izrazila zadovoljstvo mjerom razvoja gospodarstva te zahvalila Gradu na poticajima za zapošljavanje.

Više →